objective general english

download objective general english by rs aggarwal pdf ( 10000 Plus Questions )

English PDF Study Material

हेलो दोस्तों , notesandprojects पर आज हम आपके साथ objective general english book pdf by R.S. Aggarwal and vikas aggarwal शेयर कर रहे हैं। ये बुक Bank PO, MBA आदि के लिए एक आदर्श बुक है। इसमें इस तरह की परीक्षाओं के लिए करीब 10000 से ज्यादा English mcq with answers दिए गए हैं जिससे ये बुक सभी प्रतियोगियों के लिए बहुत मददगार साबित होगी।

आपके लिए इस बुक के बहुत सारे english mcq with answers for competitive exams हैं जिससे आपको इंग्लिश टेस्ट की प्रैक्टिस करने के लिए और अपनी इंग्लिश इम्प्रूव करने में काफी सुविधा होगी। आपको इस Objective general english book को डाउनलोड करने के लिए लिंक नीचे दिया गया है जिससे आप इस बुक को डाउनलोड कर सकते हैं। जो छात्र SBI PO, Bank PO, R.B.I. Main Exam, MBA, Hotel Management, Railway Recruitment Exam,N.D.A, C.D.S., I.E.S.,L.I.C A.A.O.,G.I.C. A.A.O., I.Tax and Central Excise, Sub Inspectors of Police Exam., Assit Grade, Section Officer, U.D.C. की तैयारी कर रहे हैं उनके लिए इंग्लिश की तैयारी के लिए ये बहुत अच्छी बुक है।

इस general english objective questions की बुक में आपको कौन कौन से आर्टिकल पढ़ने के लिए मिलेंगे ये हम आपको नीचे बताने जा रहे है साथ ही आपके लिए यहाँ इस पोस्ट में एक क़्विज भी है

 

 Unit 1 – Vocabulary Usage
 1.  Synonyms
 2.  Antonyms
 3.  Vocabulary Test
 4.  Double Synonyms
 5.  Homonyms
 6.  One word substitution
 Unit 2 – Comprehension Ability
 7.  Comprehension – 1
 8.  Comprehension – 2
 9.  Theme detection
 10.  Driving conclusion from passage

 

 Unit 3 – Selecting word / phrases
 11.  Sentence completion
 12.  Passage competition
 13.  Choosing the appropriate filler
 Unit 4 – Error detection
 14.  Common error – How to avoid them
 15.  Spotting errors
 16.  Sentence Improvement
 17.  Passage Correction
 18.  Choosing the correct / Incorrect Sentence

 

 Unit 5 – Rearrangement
 19.  Reconstruction of sentences
 20.  Rearrangement of sentences in a paragraph
 21.  Reconstruction of paragraph
 22.  Rearrangement of jumbled parts
 23.  Word formation
 Unit 6 – General Usage
 24.  Idioms and Phrases
 25.  Active and Passive voice
 26.  Direct and Indirect speech
 27.  Transformation
 28.  Spelling Test
 29.  Examination Papers
 30  Latest Question Bank

 

 English MCQ with answers for competitive exams
 Direction – In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
 1.  ALERT
 a) Smart  b) Active  c) Watchful  d) Live
 2.  FADE
 a) Suffer  b) Fall  c) Wither  d) Lose
 3.  FAITH
 a) Proof  b) Belief  c) Repose  d) Trust
 4.  KID
 a) Regulate  b) Divert  c) Entertain  d) Cheat
 5.  CAVIL
 a) Appreciate  b) Amuse  c) Quibble  d) Munch
 6.  GAMBIT
 a) Expression  b) Trick  c) Explanation  d) Appeal
 7.  DOCILE
 a) Stubborn  b) Stupid  c) Gentle  d) Vague
 8.  TARNISH
 a) Ornate  b) Blemish  c) Destroy  d) Scrub
 9.  ADEPT
 a) Intelligent  b) Sufficient  c) Proficient  d) Professional
 10.  HUMBUG
 a) Deceit  b) Desire  c) Craving  d) Illusion
 11.  LURID
 a) Happy  b) Abundant  c) Bright  d) Shocking
 12.  CONCEAL
 a) Steal  b) Hide  c) Avoid  d) Keep
 13.  OUTRE
 a) Fair  b) Traditional  c) Real  d) Eccentric
 14.  EXOTIC
 a) Beautiful  b) Colourful  c) Excelent  d) Unusual
 15.  TEDIOUS
 a) Tiresome  c) Painful  c) Troublesome  d) Lengthy

 

 Answers
 1 – c, 2 – c, 3 – d, 4 – d, 5 – c, 6 – b, 7 – c, 8 – b, 9 – c, 10 -a, 11 – d, 12 – b, 13 – d, 14 – d, 15 – a

 

दोस्तों हम आपके लिए रोज  कोई न कोई कंटेंट लाते है फिर भी अगर  आपको कोई कंटेंट या या बुक है जो आपको चाहिए उस बुक का नाम कमेंट दे दीजिए।  हमारी टीम दिन रात आपके लिए अच्छे कंटेंट इंटरनेट पर खोजती ही रहती है और आपके लिए प्रतिदिन उसका लिंक उपलब्ध कराती रहती है। उम्मीद है आपको हमारा ये प्रयास पसंद आएगा और आप हमारे Whatsapp,Facebook या Telegram  ग्रुप से कनेक्ट होकर हमारे कंटेंट का और लाभ उठा सकते हैं।

 

हमारी टीम से कनेक्ट हो कर आप और ज्यादा Study Material प्राप्त कर सकते हैं:

फेसबुक ग्रुप – https://www.facebook.com/groups/howtodosimplethings

फेसबुक पेज – https://www.facebook.com/notesandprojects

व्हाट्सप्प ग्रुप –https://chat.whatsapp.com/IsJ92g0vikE9Yon2EzdSUQ

टेलीग्राम चैनल – https://t.me/notesandprojects

ट्विटर पर फॉलो करें – https://twitter.com/notes_projects

To download objective general english by rs aggarwal pdf – Click Here

Note: दोस्तों हमारी टीम पूरा प्रयास कर रही है की आप सभी परीक्षार्थियों को ये सारी महत्वपूर्ण पुस्तकें बहुत ही जल्द हिंदी में दे सकें।

इन्हें अवस्य देखें:

  1. Rakesh Yadav Reasoning PDF

  2. **तर्कशक्ति** Kiran Reasoning Book – Verbal and Non Verbal PDF Download

  3. Kiran SSC Reasoning Book PDF in Hindi

  4. Quick maths tricks for competitive exams pdf in hindi {मैथ्स ट्रिक्स हिंदी में}

  5. 1300+ Important Maths Formulas For SSC and Railway Exam PDF Download

  6. Mathematics books pdf free download by Paramount

  7. Ankganit book

  8. Tricky Math In Hindi Book PDF

  9. RS Agarwal Quantitative Aptitude PDF Free Download

  10. Download current affairs jagaran josh hindi november 2018 Pdf

  11. Current affairs 2018 pdf download by ghatna chakra

  12. Current Affairs Hindi – list of current affairs topics

  13. Current affairs pdf download in hindi Yearly {Speedy Sep 2017 – 15 Aug 2018}

For any query or suggestions, or if you have any specific requirement of any kind of educational content you can use our comment section given below and tell us. As your feedback is very important and useful for us.

Notes And Projects.com आपको आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए शुभकामनाएं देता है।

 

2 thoughts on “download objective general english by rs aggarwal pdf ( 10000 Plus Questions )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *